Ministru: România va cere prelungirea schemei de ajutoare de stat de 1 miliard Euro pentru IMM peste termenul de 31 decembrie

Firmele mici și mijlocii din România, care vor dori granturi pentru investiții, de câte 50.000-200.000 de euro, din cadrul ajutoarelor de stat în valoare totală de aproape 1 miliard de euro pentru redresarea din criza COVID-19, ar urma să semneze contractele de finanțare chiar și cu 6 luni mai târziu decât era preconizat inițial. Autoritățile române vor cere Comisiei Europene prelungirea schemei de ajutor de stat de la 31 decembrie 2020 până pe 31 iunie 2021.

În acest moment, conform schemei de ajutor de stat de 1 miliard de euro (cu tot cu cofinanțarea proprie a beneficiarilor finali), Ministerul Economiei (prin agențiile sale pentru IMM) trebuie să semneze până la 31 decembrie 2020 contractele de finanțare cu toate IMM-urile, ONG-urile, PFA-urile și cabinetele medicale individuale care vor obține ajutoarele de stat între 2.000 și 200.000 de euro fiecare prin cele 3 măsuri de sprijin dn schemă.

De asemenea, conform schemei de ajutor de stat, pentru cele 3 măsuri de sprijin perioada de aplicare de către beneficiarii finali nu poate depăși 30 octombrie 2020. În cazul microgranturilor de 2000 de euro – măsura 1, aplicațiile au început pe 12 octombrie și se termină pe 16 octombrie, cu posibilitate de prelugire. mai trebuie lansate măsurile 1 și 2, granturile pentru capital de lucru de până la 150.000 euro, respectiv granturile de investiții de până la 200.000 euro.

Toate aceste linii de finanțare pentru IMM-uri se desfășoară sub cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat în Uniunea Europeană, prin care Comisia Europeană a dat voie statelor membre să mute fonduri disponibile în interiorul alocărilor pe care le aveau, pentru a ajuta diferite categorii de persoane și firme afectate de criza coronavirus COVID-19. Printre prevederile cadrului temporar al UE se numără, de exemplu, și majorarea plafonului de ajutoare pe care o IMM eligibilă le poate primi, de la 200.000 de euro la 800.000 de euro (pe durata a trei exerciţii financiare consecutive).

Prelungirea cadrului temporar de ajutoare de stat

Acest cadru temporar era inițial valabil până la finalul anului 2020. Dar marți, 13 octombrie 2020, Comisia Europeană a anunțat o veste așteptată în statele UE: „Toate secțiunile Cadrului temporar sunt prelungite cu șase luni, respectiv până la 30 iunie 2021, iar secțiunea care permite acordarea de sprijin pentru recapitalizare este prelungită cu trei luni, respectiv până la 30 septembrie 2021”.

Conform unor surse oficiale, Ministerul Economiei, care implementează cele 3 scheme de ajutoare de stat în valoare totală de aproape 1 miliard de euro, vrea să prelungească Măsura 3 – granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri, cu un buget total de 550 milioane euro (cu tot cu cofinanțarea beneficiarilor).

Măsurile 1 și 2 nu constituie o problemă pentru oamenii din Ministerul Economiei, pentru că cererile de finanțare depuse de beneficiari sunt evaluate automat. „Pentru măsura 1, se pot da ușor acceptările la finanțare, în maximum o săptămână. Și măsura 2 se poate închide destul de repede”, au declarat, pentru StartupCafe.ro, sursele.

Problema este la Măsura 3, unde Ministerul Economiei și agențiile IMM din subordine nu au personal suficient pentru a derula procedurile până la finalul anului 2020. „Ar fi bine să fie prelungită, pentru că proiectele necesită verificări, evaluări și nu este timp suficient astfel încât să poată fi semnate contractele de finanțare cu beneficiarii până la 31 decembrie 2020”, au spus sursele.

Cheia este, însă, la Ministerul Fondurilor Europene, care este titularul schemei de finanțare și care administreaza pentru România banii de la Uniunea Europeană.

„Da. Se poate prelungi schema de finanțare. În baza regulamentului european, vom solicita Comisiei Europene să ne prelungească schema de ajutor de stat până în 30 iunie 2021. Acest lucru va permite să prelungim contractarea măsurilor 1, 2 și 3 până la 30 iunie 2021” – a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Așa cum au arătat, însă, sursele noastre din Ministerul Economiei, nu va fi nevoie de o amânare la Măsurile 1 și 2, dar la Măsura 3 autoritățile vor folosi eventuala prelungire a schemei, care va fi acordată de Comisia Europeană.

Astfel, Ministerul Economiei nu va mai fi grăbit să finalizeze urgent procedurile pe Măsura 3 și să semneze contractele de finanțare până pe 31 decembrie 2020, ci va putea să împingă acest termen încă 6 luni.

Noi măsuri de sprijin pentru firme

Pe lângă prelungirea cadrului temporar pentru ajutoare de stat, Comisia Europeană a mai decis, marți, introducerea unei noi măsuri – sprijin pentru costurile fixe neacoperite ale firmelor.

Astfel, Comisia va permite statelor membre UE să sprijine firmele care se confruntă cu o scădere a cifrei de afaceri în cursul perioadei eligibile de cel puțin 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 ca urmare a epidemiei de COVID-19.

Sprijinul va contribui la o parte din costurile fixe ale firmelor, care nu sunt acoperite de veniturile lor, în limita a cel mult 3 milioane euro pe întreprindere.

„Sprijinirea acestor companii printr-o contribuție temporară la o parte din costurile înregistrate are ca scop prevenirea deteriorării capitalului lor, menținerea activității economice a acestora și asigurarea unei platforme solide în vederea redresării. Acest lucru permite acordarea unui ajutor mai bine direcționat către întreprinderile care evident au nevoie de ajutor” – mai spune Comisia Europeană.

 

Articol realizat de StartUp Cafe



Ai nevoie de ajutor? Lortec este aici