Ajutor European 2020

România va avea la dispoziție încă 1,5 miliarde euro din facilitatea de finanțare REACT-EU, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la începutul ședinței de Guvern. Ministerul Fondurilor Europene a trimis deja un punct de vedere pe marginea Regulamentului propus de Comisia Europeană pe această temă.

 

Sfarsitul primului paragraf

Alte fonduri suplimentare sunt disponibile printr-un nou instrument temporar – SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency – sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situație de urgență). Prin acest Program România va putea aceea 5 miliarde euro în perioada 2020-2022, pentru a sprijini măsuri active pentru ocuparea forței de muncă. Premierul Ludovic Orban a solicitat MFE și Ministerului Muncii și Protecției Sociale să pregătească deja modificările legislative necesare pentru accesarea sumelor prin intermediul acestui nou instrument al Comisiei Europene.

 

Totodată, în cadrul ședinței de Guvern, ministrul Fondurilor Europene a fost mandatat de premierul Ludovic Orban să pregătească Programul de recuperare și reziliență necesar pentru a accesa alte finanțări europene.

 

Măsuri de sprijin economic și social

În ședința de Guvern a fost aprobat și Memorandumul privind alocarea unor bani în cadrul Programelor Operaționale gestionate de Ministerul Fondurilor Europene pentru evitarea dezangajării fondurilor alocate și pentru finanțarea măsurilor de combatere a efectelor negative ale pandemiei COVID-19.

 

La nivelul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) au fost identificate sume cu risc de neutilizare în valaore de 1 mld. euro. Din această sumă, 450 mil. euro au fost realocate în cadrul POIM, către alte axe, iar 580 mil. euro către alte programe:

  • 500 mil. euro la Programul Operațional Competitivitate, pentru finanțarea unei scheme de grant dedicată capitalului de lucru;
  • 80 mil. euro la Programul Operațional Asistență Tehnică, pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027 și pentru pentru asigurarea finanțării acordului PASSA-BEI în perioada 2020 –2023.

În cadrul Programului Operațional Capital Uman suma de 450 milioane de euro va fi redistribuită pentru a fi finanțată plata șomajului tehnic (300 milioane euro), a stimulentului de risc pentru cadrele medicale (120 milioane euro) și măsurile destinate asistenței sociale pentru persoanele vârstnice (30 milioane euro).

 

Finanțări pentru programe naționale

În ședința de Guvern de astăzi a fost adoptată și Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru includerea unor Programe Naționale la finanțare din fonduri europene. Astfel, vor putea fi finanțate din fonduri europene Programe Naționale pentru:

–    integrarea pe piața muncii a categoriilor sociale considerate prioritare la nivel național;

–    susținerea antreprenoriatului, a structurilor de economie socială și a altor inițiative ale mediului de afaceri;

–    digitalizarea activităților desfășurate de mediul de afaceri, inclusiv dezvoltarea de competențe digitale ale forței de muncă;

–    măsuri active de ocupare a forței de muncă;

–    măsuri active pentru dezvoltarea serviciilor de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice;

–    investiții în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării.

 

Programele finanțate vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene și a ministerelor cu atribuții în implementarea domeniilor respective.

 

 

Ai nevoie de ajutor? Lortec este aici