Programul IMM INVEST a intrat în faza a patra de implementare: plata ajutorului de stat

Prin IMM Invest a fost acordată suma de 10.220.224.704 de lei în aproximativ 2 luni, ceea ce înseamnă o creștere a creditului bancar către companii de 34 de ori peste media lunară a creditelor acordate în ultimul deceniu, informează Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. (FNGCIMM) prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.

Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii IMM Invest a intrat în cea de-a patra faza de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura zero costuri de finanțare pentru aplicanții programului. Această subvenție constă în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum și a plății sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite. În acest moment, în portalul www.imminvest.ro sunt înregistrate 65.342 de IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 de miliarde de lei, din care aproximativ 60 de miliarde de lei reprezintă solicitări pentru credite de investiții, iar peste 25 de miliarde de lei sunt solicitări pentru credite capital de lucru. Finanțarea acestor IMM-uri va contribui la menținerea a 802.806 persoane angajate și cu siguranță, va impulsiona crearea de alte noi locuri de muncă.

Numărul creditelor aprobate de către cei 21 finanțatori participanți în program este de 11.589, iar volumul finanțării garantate este de 10.220.224.704 de lei

Pentru IMM-urile care încă nu au accesat programul și doresc să se înscrie, aplicația programului imminvest.ro rămâne deschisă pentru noi înscrieri până la dată de 31.12.2020.

Programul prevede parcurgerea de către IMM a patru etape: prima etapă presupune analiză eligibilitatii privind încadrarea în categoria IMM, realizată de către FNGCIMM; în faza a două banca selectată de către IMM, solicită documentația de credit, efectuează analiză economico-financiară și conform propriilor norme de creditare, stabilește dacă proiectul pentru care se solicită finanțarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul și transmite solicitarea de garantare către FNGCIMM. În etapă a treia FNGCIMM analizează și garantează creditele aprobate de către instituțiile financiar bancare.

În etapă a patra, cea de acordare a ajutorului de stat, FNGCIMM calculează și efectuează plata sumelor cuvenite finanțatorilor în contul dobânzilor și comisioanelor până la dată de 31.12.2020, cu posibilitatea de prelungire, La două luni și jumate de la debutul programului, FNGCIMM a făcut plăti în contul granturilor acordate de 16.060.493,63 de lei.

“Cifrele confirmă într-adevăr că IMM Invest este cel mai de succes program de finanțare cu garanții de stat din istoria României. Drept dovadă sunt cifrele ilustrate în acest grafic: soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM companiilor a crescut în ultimii 12 ani, cu 40 de miliarde de eli, de la 77 de miliarde de lei (2007) la 117 miliarde de lei(2019), media de creștere lunară a fost de 0,3 miliarde de lei. Prin facilitățile aduse de IMM Invest s-au acordat 10.220.224.704 lei în aproximativ 2 luni, ceea ce înseamnă o creștere de 34 de ori peste media lunară din ultimul deceniu!

Creditele prin IMM Invest reprezintă 11% din stocul total de credite în lei pentru companii. Anul trecut rată lunară de creștere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună. Planul Național de Investiții și Relansare Economică este un plan de investiții fără precedent care are că obiectiv înlocuirea măsurilor de subvenționare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia românească, un plan vizionar de reconstrucție și stimulare a competitivității economiei, bazat pe investiții care să ducă la bunăstare și consum. Mai este nevoie de o măsură pentru a completă tabloul: deblocarea accesului la creditul comercial (obținerea de produse/servicii cu plata la termen), principalul canal de finanțare al firmelor din România”, a declarat Dumitru Nancu (foto), Directorul General al FNGCIMM.

În perioada imediat următoarea FNGCIMM va operationaliza un nou program guvernamental, IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE, cu avans zero de finanțare. Valoarea maximă a finanțării este de 5 milioane de lei pe beneficiar și își propune stimularea accesării finanțărilor de tip leasing, în vederea achiziționării de active noi sau second-hand pentru desfășurarea activității companiilor, în special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie în procesele de producție și asigurarea fluxurilor financiare necesare acestora prin operațiuni specifice de sell-and-lease-back.

Sursa – https://www.economica.net/

 Ai nevoie de ajutor? Lortec este aici