Fonduri IMM 2020: Certificatele pentru situații de urgență (CSU) se cer online, până pe 15 septembrie

Firmele mici și mijlocii (IMM) care au avut activitatea afectată în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19 pot din nou să solicite online certificatele pentru situații de urgență (CSU), până pe 15 septembrie 2020. Documentele sunt necesare pentru obținerea unor fonduri europene pentru capital de lucru, în cazul în care firmele nu au apucat să-și scoată anterior CSU.

Măsura a fost reglementată printr-un ordin al Ministerului Economiei, publicat miercuri seara, pe 12 august, în Monitorul Oficial.

Certificatele CSU pot fi obținte prin cerere depusă pe platforma online csu.prevenire.gov.ro 

„Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează CSU în perioada 01 august – 15 septembrie 2020” – este anunțat pe platformă.

Aceste certificate au putut fi scoase de către firme până pe 15 iunie, dar acum guvernul a deschis o nouă sesiune de eliberare a CSU, pentru firmele care nu au vrut sau nu au apucat anterior să-și scoată aceste documente.

Certificatele CSU sunt necesare firmelor care vor să obțină granturi pentru capital de lucru de  2.000-150.000 Euro, în domenii afectate de criza COVID-19, ca: restaurante, hoteluri, cafenele, servicii de transport, agenții de turism, librării, edituri, biblioteci, industrii creative, organizare de evenimente.

Potrivit Ordonanței de urgență 130/2020, Guvernul va aloca fonduri totale de 350 de milioane de euro prin această linie de finanțare, dar în propunerea oficială de Ghid al solicitantului, Ministerul Fondurilor Europene spune că alocă numai 298 de milioane de euro (bani euroeni și de la bugetul de stat), cu posibilitate de majorare prin supracontractare ulterioară.

Această linie de ajutoare face parte din suita de 3 tipuri de granturi pentru firme cu sau fără angajați, PFA-uri și ONG-uri, pentru care se prevede o valoare totală de 1 miliard de euro prin OUG 130/2020, pentru relansare economică din criza COVID-19. În propunerea de Ghid al solicitantului, Ministerul Fondurilor Europene a alocat doar circa 640 de milioane de euro pentru aceste 3 linii de finanțări IMM, cu posibilitate de majorare prin supracontractare, în funcție de solicitări.

Thumbnail


Ai nevoie de ajutor? Lortec este aici